Vanliga Frågor

Avbokning - Vad gör jag om jag inte kan starta?
Vi kan tyvärr inte betala tillbaka din anmälningsavgift. Om du har en Startklar-försäkring (se nedan) får du tillbaka pengar från Folksam om du har ett läkarintyg.

Betalning - Hur gör jag? Varför syns jag inte i startslistan?
Du betalar med kort efter att du har fyllt i dina personuppgifter i anmälningsformuläret. Din anmälan är komplett först efter att du har betalat anmälningsavgiften. Startlista publiceras under våren och uppdateras kontinuerligt. Ditt namn blir synligt först efter en sådan uppdatering är gjord

Chip - vart skickar jag?
Om ni hämtade ut ert startkuvert, men inte kom till start, eller av någon anledning fortfarande har tidtagningschip hos er, så måste ni returnera det till:
Ironman Sweden AB
Tulegatan 30
113 53 Stockholm

Cykel - När kan jag hämta/lämna?
Du kan checka in din cykel från 90 minuter innan din start, fram till 30 minuter innan. Utcheckning börjar 11.00 och du kan hämta ut din cykel fram till 17.00.

Cykel - Jag har ingen cykel, kan jag hyra en?
Vi erbjuder tyvärr ingen cykelutyrning, vi rekommenderar att du frågar hos din lokala cykelhandlare.

Cykel - Vilken typ av cykel är tillåten?
Alla cyklar med fungerande bromsar är tillåtna. Allt från tempocyklar, racers, hybrider, MTB eller vanliga cyklar. Fixies är däremot inte tillåtna enligt reglementet.

Cykel - Är min cykel övervakad i växlingsområdet?
Växlingsområdet är inhägnat med höga staket och för att plocka ut en cykel måste man visa upp cykeln (med klisterlapp), armbandet du fick i ditt startkuvert, samt sin nummerlapp. Nummerlapp och armband tillsammans med matchande nummer på klisterlapp på cykel är alltså en värdehandling för att få ut sin cykel från växlingsområdet.

Drafting - Får man ligga på rulle?
Det är inte tillåtet med rulleåkning, s.k. drafting. Du måste alltså hålla minst 10 meters lucka till framförvarande cyklist så länge du inte kör om.

Försäkring - Är jag försäkrad under tävlingen? Vad händer om jag blir sjuk/skadad och inte kan delta?
Som deltagare är du olycksfallsförsäkrad under tävlingen. Läs mer här

Som arrangör betalar vi inte tillbaka anmälningsavgiften om du skulle få förhinder och inte kan delta. Med Startklar eller Startklar Plus får du tillbaka anmälningsavgiften om du inte kan delta på grund av akut sjukdom eller olycksfall. Läs mer på www.startklar.nu

Klassbyte - Om jag är anmäld i till olympisk distans, kan jag byta till sprint?
Det går bra att byta distans/klass fram till en månad före evenemanget ( 27e Juli 2017). Notera att du kommer bli debiterad mellanskillnaden om du väljer att byta till en längre distans samt att du inte kommer att bli återbetald mellanskillnaden om du väljer att byta till en kortare distans.

Kvarglömda saker - var hittar jag sakerna?
Maila wtsstockholm@ironman.com, så kollar vi om vi hittar det ni saknar.

Licens - Måste jag ha licens? Hur gör jag för att delta i tävlingsklass?
Det är endast deltagare i tävlingsklasserna (junior/senior/masters) som behöver ha licens. I motionsklasserna är alla välkomna och du behöver inte vara ansluten till någon förening.

Om du inte har licens men ändå vill ställa upp i tävlingsklass kan du köpa en endagslicens på plats för 170 kronor. Du måste då vara medlem i en triathlonförening och kunna visa bevis på det på plats, medlemskort el.dyl.

Maxtid - Vad är maxtiden för tävlingen?
Du måste påbörja löpningen före 15.15 and gå i mål senast 15.45.

Namnbyte - Kan jag byta namn på min startplats?
Det går bra att byta namn på din startplats fram till en månad före evenemanget (27e juli 2017). Det kostar 200 kronor ( +8% Active avgift). 

Personen som vill överföra sin plats gör det via Active och sedan skickas ett mail till den nya deltagaren om att överta platsen. I formuläret betalar sedan den nya deltagaren hela startavgiften. När den nya personen betalat kommer den gamla personen få sina pengar insatta på kontot som platsen köpte med. Har ni sedan kommit överens om ett annat pris får ni göra en överföring mellan köparen och säljaren med mellanskillnaden som uppstår sinsemellan varandra. 

Den som vill överlåta sin startplats gör detta via det konto den skapade vid sin anmälan, detta hittas på active.com

Nummerlappar - Var hämtar jag min nummerlapp?
Du hämtar ut din nummerlapp i vårt utställningsområde på Skeppsbron, nedanför Slottet. Fredag runt lunch och tidig kväll är det som högst tryck på utlämningen, så kan du undvika dessa tider går det lite snabbare.

Öppettider är:
Fredag 25 augusti, 10-20
Lördag 26 augusti, 10-20

Du måste visa legitimation för att få ut din nummerlapp.

Förutom din nummerlapp får du också en klädpåse, badmössa samt ett tidtagningschip. Kuvertet innehåller också klisterlappar för hjälmen och cykeln, samt ett armband som identifierar dig som deltagare.

Parkering - Var kan jag parkera?
Vi har inga särskilt utmärkta parkeringsplatser för de aktiva. Eftersom vi är mitt inne i stan så är det de allmänna parkeringsplatserna som finns att tillgå. Vi rekommenderar alla som kan undvika att ta bilen att göra det. Om man kommer till tävlingscentrum innan första start 08.00, kan man komma in på parkeringsplatserna efter Norr Mälarstrand och förmodligen finns lite platser lediga där då. Sen är det bara att gå därifrån till start/växling. Dock kan det vara svårt att lämna parkeringen innan sista tävlingsdeltagare är av banan, ca kl 15.00. 

Prisutdelning
Priser till de främsta i tävlingsklasserna. Prisutdelningen hålls på Slottsbacken (vid mål) ca 11.15 för seniorklasserna och ca 15.50 för ungdomsklasserna.

Regler - Vad är det för regler som gäller under tävlingen?
Det är Svenska Triathlonförbundets regler som gäller.

Resultat - Hur snabbt körde jag förra året? Hur snabba är alla andra?
Ni hittar era resultat här.

Resultat-SMS
Du och dina anhöriga kan också använda vår SMS-servicetjänst där det är möjligt att följa en (eller flera) deltagare. Du får snabbt mellantider utifrån banan – efter simning, start cykling, slut cykling, start löpning, varvning löpning, samt sluttid.

Så här beställer du SMS-bevakning för en deltagare: Skicka ett SMS till nummer 72700: ST mellanslag startnummer. Exempel: Du vet att Anders Andersson har startnummer 1234. Skriv ST 1234 (glöm ej
mellanslaget) och skicka till 72700. SMS-tjänsten kostar 35 kronor plus operatörens trafikavgift för ett SMS. Denna tjänst fungerar endast med svenskt mobiltelefonnummer. Startnummer för alla deltagare hittar du på vår hemsida.
Om du har en telefon med kontantkort eller företagsabonnemang, så måste du registrera mobilnumret hos WyWallet.se innan du beställer tjänsten.

Stafett
Ett stafettlag ska bestå av tre (olika) personer. En som simmar, en cyklar och en springer. Växlingen sker i växlingsområdet, på den plats ni har lagets cykel. Där för ni över chipet från simmaren till cyklisten och sen från cyklisten till löparen. Det räcker att en av deltagarna i laget hämtar ut startkuvertet. Startkuvertet för stafettklasserna innehåller 2st nummerlappar, en för cyklisten och en för löparen.

Startbevis - Jag har inte fått något startbevis?
Vi skickar inte ut några startbevis. Allt du behöver är din legitimation när du hämtar ut nummerlappen.

Start-PM
Publiceras i början av augusti.

Startnummer - Vilket startnummer har jag?
Publiceras i början av augusti.

Starttider
Starttider meddelas efter den 1 augusti, men start för motionsloppet kommer att vara söndagen den 27 augusti från 08.00 och fram till ca 14.00. Först ut är tävlingsklass standarddistans (Olympisk), därefter motionsklass standard (Olympisk) och sedan sprint och avslutningsvis ungdom.

Tävlingsdagen - Hur går växlingarna mm till?

  • Checka in din cykel i växlingsområdet. Vid incheckningen kontrollerar vi att din hjälm har CE- eller annan säkerhetsmärkning, samt att din cykel är trafiksäker (bromsar). Växlingsområdet är inhängnat och endast tävlande har tillträde dit.
  • Du blir sen anvisad en plats, beroende på startgrupp, där du hänger cykeln på ett räcke.
  • Bredvid cykeln kan du förvara din övriga utrustning som du behöver för tävlingen. Lägg upp allt och tänk igenom hur du ska genomföra växlingarna. För att undvika att skada andra deltagare är det viktigt att du håller dina saker inom din plats.
  • Bekanta dig med in/ut-gångar, samt hur du hittar din cykel i växlingsområdet. Vi kommer ha funktionärer i området som besvarar dina frågor.
  • Sätt på dig eventuell våtdräkt och ta dig till starten minst 15 minuter innan din starttid.
  • När du har klarat av simmomentet springer du in i växlingsområdet till din cykel.
  • Gör eventuella klädbyten inför cyklingen och spring sen ut med din cykeln. (Det finns ombytestält om du behöver.)
  • Efter avklarad cykling kommer du tillbaka till växlingsområdet och hänger upp din cykel på samma plats igen och byter om till löpningen.
  • Väl i mål får du en medalj. Se också till att dricka och äta direkt efter målgång.

Utrustning - Vad behöver jag för utrustning?
Du kan klara dig förmodligen med något att simma i, cykelkläder, cykel, hjälm och ett par löparskor. Läs mer om vad vi rekommenderar.

Våtdräkt - Måste jag ha våtdräkt?
Reglerna gällande våtdräkt följer Svenska Triathlonförbundets reglemente. I korthet betyder det att om vattentemperaturen, en timme innan start, är mellan 14 och 22 grader så är det tillåtet, men inte obligatoriskt att använda våtdräkt.Under 16 grader är det obligatoriskt och över 22 grader är det inte tillåtet, bägge av hälsoskäl. Även våtdräkter med korta ärmar/ben räknas som våtdräkter och får alltså användas om våtdräkt är tillåten. I slutet av augusti brukar temperaturen ligga på 17-21 grader.

Väskinlämning - Kan man lämna in sin väska någonstans?
Nej, vi har tyvärr ingen väskförvaring. De saker du har med dig får du ha vid din plats i växlingsområdet. För att undvika att skada andra deltagare är det viktigt att du håller dina saker inom din plats. Växlingsområdet är inhängnat och endast tävlande har tillträde dit.

Vätska - Serveras det dryck under tävlingen?
Sportdryck från Isostar och vatten serveras direkt efter växlingen till löpning, på löpbanan efter ca 1,3 km innan Norrbro (varje varv) samt efter målgång. 

Ålder - Finns det någon åldersgräns för att delta?
För att få köra olympisk distans måste du under året ha fyllt/kommer fylla 18 år.
För att få köra sprint måste du under året ha fyllt/kommer fylla 16 år.
För att få köra ungdomsklassen måste du under året ha fyllt/kommer fylla 14 år. Du får heller inte vara över 17 år.

Det går att söka dispens om man inte uppfyller ålderskraven för viss tävling. 

Dispens för att delta i tävlingsklass (för de under 18 år) söks via Svenska Triathlonförbundet.
Det går även att söka dispens för deltagande i sprintklassen om man inte fyllt 16 år. Detta görs av målsman i samband med nummerlappsutdelning.
Det går även att söka dispens för deltagande i ungdomsklassen om man inte fyllt 14 år. Detta görs av målsman i samband med nummerlappsutdelning.