6 knep för hur du bekämpar en svacka under mellansäsongen

01 July, 2017

6 knep för hur du bekämpar en svacka under mellansäsongen

Känns det som att du sitter fast i ett hjulspår? Såhär stannar du fokuserad och taggad på att nå dina mål.

av Susan Kitchen

Många triathleter startar året med avklarade mål och ett eller två lopp på våren för att skaka av spindelnäten efter förra säsongen. Men vid mellansäsongen däremot börjar många ha problem att motivera sig då träningen börjar kännas mer som en rutin.

Om du någonsin lyssnar på en konversation triathleter emellan, kommer du troligtvis få höra frågor kring totalt antal träningstimmar, träningsplaner och tröskelvärden. Vi mäter allting: Träningstimmar, spenderad tid i specifika zoner och veckovisa avstånd inom varje område – ofta med hjälp av prylar och träningsdagböcker online. Vår fysträning är utan tvekan en stöttepelare i våra förberedelser.

Att bygga mentalstyrka vid sidan av konditionen är nyckeln till framgång. Dr. Stan Beecham, sportpsykolog och författare av Elite Minds, menar att det du tror om dig själv och din förmåga är grundande för hur väl du klarar uppgiften. Tankarna kontrollerar kroppen, inte tvärtom.

Nästa gång som du simmar, cyklar eller springer, fokusera på att förstärka det du tror är sant om dig själv. Träna på att bli självsäker, använd snälla ord och känn till att du klarar av att nå alla mål som du sätter upp.

Anledningen

Att träna för ett triathlon-lopp tar mycket tid och energi, och ärligt talat så kan det vara tufft att få till mixen av karriären, livet och familjeplikten. Oavsett om du är en nybörjar-triathlet eller en veteran så tycker Dr. Beecham att du måste vara ärlig med varför du spenderar värdefulla timmar på träning inför triathlon. Annars kommer du ha problem med att prioritera träningen när du hamnar i en kris. Tänk på anledningen till att du gör detta, som grunden att bygga upp allt annat på.

Din intention är ett åtagande till dig själv. När du vet vad din intention är, skriv inte bara ner den. Varje dag när dina fötter når golvet vid Zero Dark 30, påminn dig själv om dina intentioner. Att göra det hjälper dig att sammanföra ditt dagliga liv med dina mål, så som att gå till säng tidigt när du har en tidig cykeltur vid 05.00, anpassa träningar till ditt schema istället för att klämma in dem efteråt och att vara mentalt närvarande under träningspassen.

Rädslan

Vad är det som hindrar dig från att nå dina mål? Här är ett ledtråd: det är inte tid.

Rädsla är det som hindrar dig från att sätta mål och som kan hålla dig från att fullt ut kämpa för dem målen du har satt. Rädsla är det som viskar i ditt öra och säger ”sakta ner” eller ”du följer fel träningsplan” eller ”du kommer aldrig bli bra en bra löpare” eller något så brett som ”hur kan du kalla dig själv för atlet?”

Vi är alla rädda för att sätta för stora, läskiga mål och att låta andra ta del av dem. Tänk om vi misslyckas med att nå målet. Men kom ihåg: det enda sättet att misslyckas på är att sluta. Och det är inget alternativ, eller hur? Låt inte rädslan komma i din väg. Gå efter dina mål med en klar intention och en förväntan att du kommer nå dem genom dagliga, konsistenta ansträngningar.

Bygg upp motståndskraft

Du kanske tror att vissa är födda tuffare än andra. Men sanningen är att motståndskraft är förtjänad och inte något man får. Det är smärtfritt att sätta stora mål och helt fantastiskt att nå dem, men vägen till framgång är varken rak eller lätt. Många framgångshistorier är långa och hårda och fulla av motgångar och besvikelser.

Hemligheten för att stanna i spelet är att vara konsistent dag in och dag ut, oavsett om du känner för det eller inte. Välkomna påfrestningar, misslyckanden och hatkärleks-lärdomar, och lär dig från dem. Det bygger motståndskraft - något varje framgångsrik atlet förr eller senare måste lära sig och förtjäna.

Omfamna konkurrensen

En vanlig ritual före en tävling för den tävlingsinriktade atleten involverar att kolla igenom listan på tävlingsdeltagarna och leta efter rivaler i samma åldersgrupp. Men istället för att frukta en rival, fundera på hur de atleternas närvaro kan hjälpa dig att bli bättre. Istället för att tävla mot konkurrensen, tävla med dem. Använd deras energi och närvaro som uppmuntran utan att orättvist jämföra med dig själv.

En kär vän sa att det finns tillräckligt med framgång för att räcka till alla. En atlets framgång sätter inte stopp för din egna. Tro på dig själv och omfamna en hälsosam kraft av konkurrens.

Fokusera på processen

Triathleter definierar oftast deras framgång genom faktorer så som deras målgångstid eller placering i åldersgruppen. Visst är det ett sätt att mäta prestationen på, men det är bara en del av det. Det finns flera faktorer under en tävlingsdag som påverkar oss, som exempelvis vår kostplan och delar av utförandet på tävlingsdagen så som tempot och olika förväntningar.

Ett knep här är att hålla dina tankar i linje med kroppen hela tiden. Fokusera på simningen undertiden du är i vattnet, cyklingen när du sitter på cykeln och löpningen när du springer – låt inte tankarna vandra till nästa gren, din sluttid eller målområdet. Du är inte där än! För att lyckas i en tävlingsinriktad miljö måste du fokusera på processen och stanna i nuet. Resten löser sig av sig självt.

Tysta dina tankar

Om du hade kunnat spela in konversationen du har med dig själv under en tävling, vad skulle du höra då? Uppmuntran eller förlöjligande? När det blir tufft kan det vara svårt att undvika att falla i fällan av negativa tankar. Om tankarna är i kontroll av kroppen, hur gör vi då bäst om våra tankar är fulla av pladder?

För att tysta tankarna när de oundvikligt börjar skapa trubbel, gå tillbaka till grunderna. Kom ihåg din intention: varför gör du det här? Kom ihåg dina mål: vad förväntar du dig av dig själv och vad tror du är sant om dig själv?

Ta det lugnt – njut av resan och låt din kropp göra det den har blivit tränad för att göra: simma, cykla och springa.