Ida Salonen

04 April, 2013

Ida Salonen, 19, var reserv i fjol – 2013 hoppas hon på sitt första World Triathlon Stockholm.
 
Vilket är ditt mål för tävlingsåret 2013?
- Det här året blir jag förstaårssenior vilket betyder att konkurrensen kommer att bli betydligt mycket tuffare, speciellt internationellt. Jag har därför inga krav på mig själv internationellt utan vill se, lära, få erfarenhet och allra viktigast - ha roligt. På hemmaplan är det SM och svenskacupen som gäller. Där vill jag kunna prestera mitt allra yttersta och satsar på medalj.
Varför började du med Triathlon?
– Min triathlon karriär kan beskrivas som att halka på ett bananskal. Jag var från början fotbollsspelare och väldigt ”anti” triathlon. Min pappa utövade sporten och fick med mig på några motionstävlingar sommaren 2010. Efter ett hysteriskt adrenalinpåslag efter en målgång utbrast jag ”Det här var ju jätteroligt!”. Två veckor senare började jag som andraårselev på riksidrottsgymnasiet i Motala. Jag har inte ångrat en sekund, det är det bästa beslutet jag tagit. 
Vad är det bästa med sporten?
- Variationen och charmen av att kunna utföra tre grenar i en och samma sport. Tävla, träna och träffa likasinnade människor är oerhört kul. Jag älskar tuffheten i sporten och att få pressa mig själv till det yttersta samtidigt som jag faktiskt njuter av det hela. Idrotten ger även möjligheter till att resa och se nya platser vilket är superkul. Jag lär även känna mig själv genom mitt idrottande och utvecklas som person, både fysisk och psykiskt. Det är fantastiskt.
Vilken distans tävlar du helst i?
- Jag kör för tillfället sprint och olympisk. Beroende på hur säsongen artar sig så kanske jag testar på att köra en halvdistans på Tjörn.
Rangordna grenarna efter vilken du är starkast i, och varför?
- Löpning: Jag har alltid haft lätt för att springa och behöver inte lägga så stort fokus och vikt på löpmomentet. Vet jag att jag gör mina pass och utför dem bra så kommer resultatet av sig själv. Jag hittar nästintill alltid bra löpben under tävlingar vilket känns tryggt och stabilt.
Cykel: Cykel har alltid känts naturligt för mig. Jag är som starkast när jag får köra individuellt än i klunga. Att ligga i bågen och köra tempo är min absoluta favorit, där hör jag hemma. Jag blir allt mer teknisk för varje år och vet att jag är uthållig och stark uppför.
Simning: Här kommer vi till min svaga punkt men som dock är under utveckling. Jag har endast simmat i 3 år vilket gör att jag inte haft någon vattenvana eller teknik från grunden. Jag fick börja på ruta 1 och helt enkelt lära mig crawla när jag började på gymnasiet. Fokus ligger därför på simningen. Vad som glädjer mig är att jag är betydligt mycket bättre i öppet vatten än i bassängen. Mina frånskjut är fortfarande, efter 3 år tid skrattretande dåliga, haha.
Vad har Lisa Nordén betytt för svensk triathlon…?
- Hon har blivit svenska folkets älskade Lisa. Efter hennes prestation under OS har folk fått upp ögonen för idrotten så jag tror absolut att det väcker intresse hos en stor skara människor. Jag hoppas verkligen att idrotten från och med nu kommer att växa. Ju fler desto roligare! Äntligen behöver jag inte förklara vad triathlon är för något, haha.  
…Och vem är nästa svenska triathlonstjärna?
- Oj, den frågan är svår att svara på. Det tar lång tid att bli riktigt duktig. Lisa inspirerar mig och det skulle vara helt magiskt att en dag få kampas mot henne. Det är som sagt ett långsiktigt projekt men så länge som det är kul är det bara att köra på och försöka bli så bra som möjligt! Sen får man se hur långt det räcker.
World Triathlon Stockholm arrangeras för andra året. Hur påverkar tävlingen sporten i Sverige?
- Det lockar och väcker absolut ett intresse! Jag tror och hoppas att det här året kommer få ännu ett lyft. Nu vet folk vad triathlon är vilket kan bidra till större stöd men även ökad delaktighet. Trots att sporten är individull så skapar den samtidigt en oerhörd gemenskap och samhörighet. Det är helt underbart!
Hur skulle det vara att få tävla på hemmaplan?
- Jag var uttagen som reserv förra året men både Lisa och Åsa höll sig pigga och krya vilket betydde att jag fick stå vid sidan. Adrenalin, gåshud och fjärilar i magen var något som intog sig hos mig under loppet. När tiden väl är inne så hoppas jag på min tur! Att tävla på hemmaplan gör allt extra rolig!
Vad är det viktigaste att tänka på, för motionärer, för att utföra ett lyckat triathlon?
- För nybörjaren gäller det att släppa all press. Det viktigaste är att ha kul. Har man det är det en vinst i sig och antagligen kommer man vilja göra det igen.  Var väl förberedd och ha koll på vart du har dina saker i växlingsområdet och se till att allt fungerar. Är man en ”sämre” simmare bör man inte ställa sig i längst fram i mitten vid start. Risken finns att man bli översimmad. Ha koll på banan så inga frågetecken dyker upp längst vägen. Då kan man istället fokusera på utförandet. Det viktigaste, som sagt, ha riktigt roligt!