Stockholm: Norra Venedig

05 May, 2017

Stockholm: Norra Venedig

Med mer dagsljus, grönområden och öppna vatten än nästan någon annan stad på jorden, är Stockholm en utopisk triathlon-destination – speciellt på sommaren.

Av Brad Culp

Det är svårt att slå Stockholm på sommaren. Långa dagar, mycket sol och perfekt temperatur gör det till en idealisk destination för utomhusaktiviteter, och svenskarna vet hur de ska ta tillvara på den vackra sommaren. Den svenska huvudstaden har varit värd för ITU Triathlon i sex år nu och attraherar några av de främsta proffsen på korta banor.

Stockholm kallas ofta för ”Norra Venedig” eftersom staden är utspridd på 14 öar, där Mälaren möter Östersjön. Staden ligger nära polcirkeln vilket gör dagarna långa på sommarmånaderna, med 18 timmar dagsljus i genomsnitt i juli månad. Med en tätortsbefolkning på 1,4 miljoner människor så är Stockholm den största staden i Skandinavien, och också den mest besökta av utländska resenärer.

Varför ska du besöka Stockholm?

Vill du kunna cykla klockan nio på kvällen? Eller varför inte ta en simtur framför solnedgången halv fyra på morgonen? Om du alltid önskat att du hade fler timmar att träna på under dagen, så är Stockholm rätt plats för dig. I juli går solen upp efter halv fyra på morgonen, för att sedan gå ner igen efter tio på kvällen, vilket ger atleterna flexibilitet att träna när de vill. Det finns mängder med parker inom stadens gränser, som erbjuder säkra och tillgängliga rutter för cykling och löpning hela dagen. Även om staden har blivit präglad som ”Norra Venedig”, hittar du istället för förorenade kanaler och gondoler, oändligt många kristallklara sjöar, vikar och stränder där du kan träna på att simma på öppet vatten.

Stockholms läge i mitten av Skandinavien gör det också till en idealisk plats för att nå resten av regionen och det är en enkel (och billig) flygresa på en timme från städer som Helsingfors, Oslo, Tallinn, Köpenhamn och till och med St. Petersburg.

Se och göra

Djurgården: Stockholms mest besökta ö, borde vara på alla besökares att-göra-lista – och inte bara för att det enda ABBA museet i världen finns där. Ön har minst 16 km spår för hängiven löpning och cykling, och en rad olika museum för både vuxna som barn. Om du inte är ett stort fan av ABBA rekommenderar vi att besöka Vasa Museet, som är ett kust-museum dedikerat till den svenska historien om Vikingatiden.

Bli hipp: Södermalm är hem till vad som kanske kan vara världens största sammandragning av hipsters. Det är som Portland, men med bättre väder, bättre mat och utan att någon röker. Det är ett vackert område att strosa runt i eller att hyra en cykel för en avslappnande cykeltur. Efter att ha besökt Södermalms olika caféer och gallerier under en eftermiddag, kan du inte annat än att tycka att det är väldigt charmigt.

En kunglig båttur: Vid det kungliga slottet i Gamla Stan i Stockholm är omgivningarna fantastiska och helt klart värda ett besök. Vill du se vart Sveriges kung Carl XVI Gustav och drottning Silvia verkligen bor, ta den 50 minuter långa ångbåtsturen till Drottningholm. Unescos världsarv är hem till ett vackert slott (där de flesta rummen är öppna för allmänheten), och också en teater från 1766, där det under sommaren arrangeras opera. För att inte tala om utsikten från färjorna, bara det är värt resan.

Ät och drick

Lyxrestaurang: Tvärtom mot vad många tror, finns det mycket annan mat i Skandinavien än köttbullar och sill. Stockholms lyxrestauranger har stor förmån av havets läckerheter från Östersjön, och det finns ingen bättre plats att uppleva det på än på restaurang Frantzén. Det är en av två tvåstjärniga Michelin-restauranger i Stockholm och ligger i hjärtat av staden, mitt i Gamla Stan. Förvänta dig en 14-rätters avsmakningsmeny till ett pris på cirka 4000 svenska kronor. Med tanke på den svenska kronans kurs i dagsläget är det ett förmånligt köp jämfört med liknande menyer i andra storstäder runt om i världen.

Ät som en lokalinvånare: Vigårda, på Norrmalm, är en av favoriterna hos de invånare som är ute efter en gourmethamburgare (ihop med unika hemmagjorda såser och en variation av pommes frites och öl) till ett billigt pris. Om du är ute efter äkta Skandinavisk mat för bara några kronor, spana in Strömmingsvagnen, som finns på Södermalm. De serverar svenska klassiker som friterad sill, potatismos, coleslaw, lingon och andra inlagda munsbitar. Du kan få en komplett svensk måltid (med en öl) för cirka 100 kronor.

Sena nätter: Svenskarna gillar att festa, speciellt under sommaren när solen nästan aldrig går ner. Det finns oändligt många nattklubbar där du kan festa till tidig morgon när solen går upp. Men du är en triathlet, så du vill hålla det elegant och avslappnat med en öl eller ett glas vin. Om du är ute efter ett gammaldags svenskt öl-hak, prova Kvarnen på Södermalm, där kan du njuta av massvis med lokalbrygd öl på fat tills solen går upp. Om du är ute efter lite ”tyngre” öl, som Imperial Stouts eller Porter-öl, kommer du känna dig som hemma på Kvarnen eller på i stort sett vilket svenskt öl-hak som helst.

Ta sig dit

Stockholm-Arlanda är Stockholms huvudflygplats och ligger 40 kilometer norr om staden. Arlanda Express-tåget kör hela dagarna och tar dig från flygplatsen till centrum på 20 minuter. En enkelresa från flygplatsen kostar 260 kronor och cyklar är tillåtna på tåget. Om du har bestämt dig för att hyra bil under din vistelse, förvänta dig åtminstone en 45 minuter lång bilresa från flygplatsen till centrum. Sedan finns också Bromma flygplats, som ligger inom stadens gränser och har direktflyg inom Skandinavien, och till Bryssel.

Boende

Clarion Amaranten är det officiella hotellet för tävlingen och det ligger bara en kort promenad från starten. Tävlingen utgår från Stadshuset och avslutas framför det kungliga slottet, så du kommer vilja bo i närheten av centrum, antingen i Gamla Stan, Norrmalm eller Kungsholms-området. Vill du lyxa till det med fyra- eller femstjärniga hotell finns det ett flertal av dem som också erbjuder enklare rum. Om du reser med familj och behöver mer plats, rekommenderar vi att söka på hemsidor som hyr ut lägenheter, exempelvis Airbnb.com, vilket är väldigt populärt i Sverige.