Välkommen till den största festen inom Triathlon!

16 November, 2016

Välkommen till den största festen inom Triathlon!

HAMBURG WASSER World Triathlon är en massiv tävling i en av Europas finaste städer-men det är inte det enda skälet till att lägga den på önskelistan.

av Brad Culp

Mitt första besök på HAMBURG WASSER World Triathlon var sex år sedan och allt jag hade hört talas om i förväg var att jag skulle förbereda mig för det största spektaklet inom triathlon: "Det finns en halv miljon galna fans som kantar gatorna," sa en person. "Du har aldrig sett något liknande, det är den största festen inom triathlon",  sa en annan. Denna information kommer från lokalbefolkningen, så jag tänkte att det var lite av en överdrift. En halv miljon åskådare på en triathlon? Ingen chans, eller hur?

Det visade sig att lokalbefolkningen inte var överdrev. När jag först såg evenemanget 2010, hade Hamburg Wasser ITU World Triathlon vuxit till det största triathlonet i världen, med nära 10.000 atleter som deltar i sprint, OS och stafetttävlingar. Fansen kom i ä​nnu större antal, speciellt för elittävlingar-där rader fem eller sex personer djupa​ av
åskådare kantade nästan hela banan. Så ja, denna tävlingen är en big deal, men vad ä​r det som gör Hamburg till en sådan speciell destination för så många europeiska triathleter?​

 

Varför besöka Hamburg?

Även om det inte är ofta som en av Europas stora städer, är Hamburg faktiskt den näst största staden i Tyskland och åttonde största i Europa. Det är också en av de mest förmögna städerna i Europa, till stor del tack vare att ha en av de mest trafikerade hamnarna i hela världen. En av de största anledningarna för idrottare att besöka Hamburg under sommarmånaderna är vädret. Tack vare sin närhet till Nordsjön och Östersjön, har Hamburg ett av de mildaste klimaten i Tyskland, med sommartoppar i allmänhet mellan 21-25C.

Medan längre cykelturer inom stadens gränser är något svårt, är Hamburg ett absolut löpar paradis. Den är verkligen uppdelad i två städer, vilka ytterligare är indelade i sju stadsdelar. Ungefär som New York eller Chicago, det är verkligen en stad med distinkta stadsdelar. Det finns två sjöar inom stadskärnan: Binnenalster (eller inre Alster) och Außenalster (eller yttre Alster), som är både konstgjorda sjöar som bildades genom uppdämning av Alster floden. Oavsett om du är bara i stan för att träna, eller du är där för att tävla, så är det kring dessa två sjöar som du kommer att tillbringa större delen av din tid. Det finns en löp och cykelled längs den västra sidan av båda sjöarna som erbjuder en otrolig utsikt över den gamla staden och Hamburgs berömda Rådhus, som verkligen är en av de mest spektakulära byggnaderna i hela Europa och fungerar som en dramatisk bakgrund på tävlingsdagen.​

 

Se och göra

Hamburg Rathaus: Beläget i hjärtat av stadens centrum (och bara ett par meter från tävlingens start och mål) Hamburg Rathaus (eller Rådhus)  Byggdes 1897, är ett nyrenässans rådhus utformat för att vara en symbol för Hamburgs välstånd och oberoende. Det tjänar fortfarande som säte för Hamburgs regering i dag, men området är öppet för allmänheten och är ofta värd för konserter och opera under hela året.

Fischmarkt: Med sitt läge på två hav och tre floder, är det inte konstigt Hamburg har en av världens bästa fiskmarknader. Beläget i området St. Pauli, har Fischmarkt oändlig mängd lokala skaldjur och i tillägg till fisk kommer även bönder med unika frukter och grönsaker. Den enda nedsidan är att det bara är öppet på söndagar från 05:00 tills 09:30. Gör det som en lokal och var ute hela lördag kväll och gå till Fischmarkt före sänggåendet på söndag morgon.

Hamburger Kunsthalle: Ligger på stranden av Außenalster och är Hamburgs finaste konstmuseum, som visar upp en imponerande samling som sträcker sig från renässansen fram till idag. Kostnaden är 12 euro för vuxna och det är gratis för barn.

Mahnmal St-Nikolai: St. Nikolaikyrkan fick en tvåårig tid som världens högsta byggnad från 1874-1876 och är fortfarande den näst högsta byggnaden i Hamburg. Du kan ta en glashiss 150m till toppen av spirorna att få en makalös utsikt över stadens centrum. Källaren av kyrkan fungerar som ett museum som visar några av fasorna av andra världskriget, bland annat när kyrkan nästan helt förstördes i 1943. Inträdet är 5 euro för vuxna och 3 för barn.

 

Ät och drick

Strandperle: Hamburg har ett rykte om sig som lite av en party stad. Det finns inget bättre sätt att starta en natt efter tävlingen eller efter träningen än att dricka på Strandperle på stranden av floden Elbe. Doppa tårna i sanden och smutta på fina tyska öl medan mammut fraktfartyg flyter förbi på den.  Du tar dig dit genom att ta färjan 62 från Landungsbrücken eller buss 112 från Altona station till Neumühlen / Oevelgönne.

Le Canard Nouveau: Om fina middagar är mer din sak, Michelinkocken Ali Güngörmüs 'Le Canard Nouveau ligger bara några meter från Strandperle vid floden Elbe. Güngörmüs blandar franska tenchinques med sitt turkiska arv och lokala tyska ingredienser för en unik matupplevelse. Priserna är förvånansvärt rimliga för en en‐stjärnig Michelin restaurang, med de flesta huvudrätter för cirka 35 Euro.

Konditorei Holger Rönnfeld: Besök på ett riktigt tyskt bagerie är ett måste när man är i Hamburg och det finns inget bättre i stan än Konditorei Holger Rönnfeld, som ligger i området St. Pauli. Bageriet kan knappt rymma tre personer åt gången, så räkna med att stå i kö för ett par minuter utanför medan du bestämmer vilka typ av bakverk eller tårtor du är på humör för.

 

Ta sig dit

Att ta sig till Hamburg är otroligt lätt från var som helst i Europa, med massor av dagliga direktflyg från nästan alla större flygplatser på kontinenten. Det finns också direktflyg från Newark med United och Dubai med Emirates. Flygplatsen ligger bara nio kilometer norr om staden och S1 S-Bahn kommer att få dig till centrum på mindre än 20 minuter.

 

Vart du ska bo

Marriot Hamburg är det officiella tävlings hotell och ligger bara några kvarter från loppets start och mål. Genomsnittliga rumspriser är runt $170 (USD) per natt. För ännu mer exklusiva alternativ, kolla in den närliggande Radisson Blu, eller att spara några dollar, prova Hotel Ibis Alster Centrum.